marți, 9 decembrie 2008

Sa schimbam iar constitutia! Sa facem referendum!

Dupa ce am trait o perioada semnificativa intr-o tara in care nu exista democratie si unde locuitorii nici macar nu vor sa auda de asta, si fiindu-mi déjà greata de balivernele si de negocierile pentru formarea majoritatii in urma alegerilor, care nu se mai termina, incepe sa mi se taie de democratie.

Imi dau seama ca ranile totalitare la noi sunt inca deschise. Imi dau seama ca la noi nu prea s-ar gasi un om care sa poata conduce tara in mod totalitar astfel incat sa asigure cetatenilor romani un trai foarte bun. (unul ca Shk. Mohammed, din postul meu “de ce merg lucurile bine la ei”)
Acel om total interesat de binele poporului , destept si motivat sa faca bine nu exista in Romania. De aceea la noi nu se aplica. Dar macar sa stim ca se poate trai bine si fara democratie in anumite conditii, iar EAU ne demonsreaza asta. … doar asa, cu valoare de informatie si atat.
Zilele astea ma gandesc ca era foarte bine ca alegerile parlamentare sa fie doar pentru parlament iar presedintele sa desemneze un prim ministru si gata. Fara sa fie nevoie de majoritate parlamentara, nu coalitii, nu majoritate, nu alte tampenii. La ce le trebuie majoritate cand impartirea locurilor in parlament este asa de echilibrata? Nene, lasati-l pe presedinte sa pun ape cine vrea, sau trageti la sorti un prim ministru, lasati-l pe ala sa isi formeze guvernul, si voi ocupati-va de legi!

Propun sa schimbam constitutia si sa se aleaga si primul ministrul, la fel ca presedintele – uninominal, prin votul populatiei. Primul ministru, indiferent de la ce partid este, conduce executivul. Iar parlamentarii nu au decat o treaba de facut – legi. Sa dezbata, sa lupte pentru ideile lor, sa nu fie siguri ca trece un proiect datorita majoritatii, sa isi negocieze voturi pentru fiecare proiect de lege.

Hai sa separam odata putorile astea din stat (nu e typo). Hai sa ii lasam guvernului puterea executiva si parlamentului legislativul, si sa nu le mai amestecam. Ce a votat lumea? Un guvern? NU. Lumea a votat parlamentari. Atat. (pseudo canditatii la functia de prim ministru se aflau de fapt ca si candidate pentru parlament. Sa stea in parlament)

Cu banii pe care i-au dat pentru uninominalele astea, puteau lasa parlamentul pe liste, cu posibilitate de a alege si in interiorul listei, puteau organiza alegeri guvernamentale, uninominale si scapam de toata mizeria asta cu care ne confruntam acum.
Cred ca varianta asta s-ar aplica la noi foarte bine, caci ideologiile partidelor sunt oarecum similare, sau in orice caz sunt confuze. Se gaseste aceeasi atitudine fata de o problema anume si la partide de dreapta si la cele de stanga. Hai sa cautam majoritate parlamentara pentru fiecare lege, pentru fiecare varianta de rezolvare a unei probleme si hai sa nu mai negociem aiurea majoritate parlamentara pentru guvernare.

Dar nici asta nu functioneaza cu caracterele active din politica romaneasca… executivul are cascavalul.

Imi e asa o sila de ce se intampla in politica noastra in ultimele 4 luni, ca déjà scriu si eu utopii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

daca ai o parere, exprima-te