luni, 8 decembrie 2008

Multe de invatat

De cateva zile lucrez intens la ceea ce am lasat pe margine prea mult timp (propria-mi afacere), ocupandu-ma de treaba altora. Cu cat lucrez mai mult, cu atat imi pare mai rau ca am pierdut atata viata in colaborari care s-au dovedit tepe majore in loc sa fi avut curajul sa investesc cateva luni sa muncesc pentru mine.
Acum, nici nu mai stiu cand e dimineata si cand e seara, lucrez la foc continuu, si cand zic ca a fost de ajuns pe ziua de azi, aprind televizorul ma relaxez un minut si apoi iar imi vin idei, iar deschid un site, iar invat ceva, iar sciu un paragraph, iar...
Dar cu cat ma afund mai mult in ceea ce s-ar numi planificarea si implementarea afacerii mele, cu atat imi dau seama ca am de invatat inca enorm de multe lucruri, si m-ar fi ajutat enorm daca le stiam deja. Nu vorbesc de lucruri de baza pe care trebuie sa le stiu, ci de lucuri pe care as fi vrut sa le stiu si am fost prea ocupata sa le invat sau nu le-am dat importanta necesara, iar acum as fi vrut sa le stapanesc.
Lucrez la site, si imi pare rau ca nu stiu despre Internet atat de multe cat as vrea sa stiu. Imi pare rau ca nu stiu sa programez eu , sa imi fac singura situl asa cum vreau si sa il modific de cate ori vreau, pana ma satisface, dupa propria-mi creativitate si fara sa trebuiasca sa astept oferte sau optiuni de la altii, fara sa mai pierd timpul sa explic lucruri, cand as putea sa le fac direct. As vrea sa stiu SEO mult mai bine decat ce stiu acum – adica acum stiu ce e aia SEO, si cateva principii, as vrea sa stiu mult mai multe. As vrea sa stiu sa folosesc Internetul la capacitate maxima. Stiu la ce imi foloseste, cum ma ajuta, cata plus valoare imi va da, si imi e ciuda ca in ultimii ani nu m-a preocupat domeniul. (adica nu m-a preocupat mai mult decat preocupa pe orice director de marketing care activeaza in mediul offline, pentru care Intrernetul inseamna site, baze de date, newsletter si cam atat)
Daca stiam mult mai multe, faceam mult mai mult acum, pentru firma mea. Acum am doua sanse – fie sa ma pun pe invatat (ceea ce nu se preteaza - prefer sa imi cresc valoarea de piata pe domeniul meu in loc sa invat ceva nou pentru care se gasesc deja specialisti) fie sa angajez specialisti sa faca treaba mea, ceea ce inseamna sa las din mana controlul. Si sincera sa fiu, mor cand astept oferte de la specialisti si ei nu se grabesc. Daca stiam eu sa le fac pe toate, déjà aveam jumatate din site.
Sunt neputincioasa in momentul de fata, cu toata energia pe care o am si cu toata dorinta de a face teaba repede, caci depind de altii. Si daca as incepe acum sa invat, poate ca as pierde mai mult timp. Iar scopul meu e sa termin cu asta ca sa trec mai departe, si mai departe.
Imi dau seama acum de ce le este greu unor proprietari de afaceri sa apeleze la specialisti pe domenii specifice, cu toate ca percep nevoia. Acum ii inteleg pe cei care isi baga nasul in toate amanuntele si isi pierd vremea cu lucruri pe care nu ei ar trebui sa le faca, pe cei care vor sa aprobe ei tot. Nu au neaparat senzatia ca le stiu pe toate, cum ii judecam eu pana acum. Isi dau seama ca nu sunt pe teren sigur, doar ca firma e copilul lor si le e greu sa lase hamurile, sau pur si simplu vor sa faca lucrurile in ritmul propriu.
Mai am de invatat multe, printre care si rabdarea…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

daca ai o parere, exprima-te