joi, 24 decembrie 2009


miercuri, 4 noiembrie 2009

10 metode de a genera idei

Fie ca esti managerul departamentului de marketing sau un manager de top intr-o companie, fie ca ai propria afacere, simti ca esti sau ca poti fi principalul generator de idei de dezvoltare din firma. Indiferent din ce domeniu face parte firma la care lucrezi, ideile bune vin din cam aceleasi surse.
In continuare iti prezint 10 metode sigure de a genera si de a-ti organiza ideile. Pe langa a fi metode prin care iti vin idei bune, sunt si o modalitate de a te organiza- un set de reguli de management personal.
1.CITESTE. Cisteste tot ce iti apare in fata ochilor pe domeniu. Aboneaza-te la revistele din domeniul tau si nu le colectiona ca noi, citeste-le, subliniaza pasajele interesante, rupe articolele pe care le consideri valoroase, pune-le intr-un dosar la care sa te intorci periodic. Dar indiferent ce faci cu materialele, citeste-le! Cisteste e-mailurile care iti vin de la parteneri externi, citeste reviste online. Cand esti curios despre un anume lucru, cauta pe Internet tot ce poti citi pe acea tema. In timp ce citesti, iti vor veni in minte idei. Noteaza acele idei si dezvolta-le in planuri de actiune. Citeste carti. Citeste carti de management, de marketing, de psihologie, de “how to”, carti scrise de celebritati din domeniul tau. Nu stiu daca vei gasi idei pentru afacerea ta in romane politiste sau de dragoste, dar stiu ca dintr-o carte buna de specialitate poti genera cel putin cate o idée la fiecare capitol. Deci Citeste! Cand citesti, tu controlezi informatia pe care o primesti si esti tu acela care filtreaza datele. E mai valoros cititul decat lectia pe care ti-o da un profesor la facultate pe aceeasi tema.
2.DESCHIDE OCHII. Cand faci parte dintr-un domeniu, trebuie sa stii totul despre acel domeniu, si trebuie sa prinzi din aer informatiile. Asa ca deschide ochii si obisnuieste-te sa observi totul in jurul tau, de la panourile publicitare ale concurentei din oras, la comportamentul clientilor tai, de la stirile din ziar care ar putea avea valoare pentru firma ta, la culoarea si desenul de pe masinile din trafic. Activeaza-ti creierul sa observe detalii care te pot ajuta. Am intalnit oameni care treceau zilnic prin centru fara sa observe panourile publicitare cu oferte speciale ale concurentei directe. Deschide ochii, nu te detasa de tot ce sa intampla in jurul tau. Creierul uman are propriul sistem de filtrare a mesajelor din exterior, dar daca te obisnuiesti sa fii atent la o serie de elemente, acestea vor incepe curand sa iti sara in ochi fara sa te mai concentrezi pe asta.
3.FA LISTE. O idee nu vine singura sau in forma minimala. Cand iti vine o idee vei avea imediat tot felul de noi idei legate de cum sa implementezi respectiva idee, cu cine sa vorbesti, o vei vizualiza. Ia pixul si agenda si noteaza tot, asa nu numai ca te asiguri ca nu uiti ideea, dar poti genera un lant de idei noi foarte valoroase. De asemenea, listele in sine sunt generatoare de idei. Fa liste de materiale, liste cu ce ai de facut, liste cu persoanele pe care le intalnesti, liste cu concurentii. Simplul proces de a lista anumite elemente iti va deschide creierul si vei vedea cum iti apar idei noi. Mai mult de atat, listand iti amintesti anumite lucruri pe care le-ai uitat, listant iti structurezi gandurile si eviti sa omiti unele elemente importante, listand eviti redundanta.
4.CERCETEAZA. Cerceteaza in domeniul tau de activitate si mai ales cerceteaza concurenta. Fa-ti o prioritate in a monitoriza ce face concurenta, mai ales ce face in mod public. Structureaza informatia. Fii riguros, foloseste tabele, liste, baze de date, fise si chiar dosare ale fiecarui concurent. Cercetarea nu inseamna doar sa fii interesat de un demeniu, ci este o activitate riguroasa, structurata. Cercetarea inseamna sa sapi cat mai adanc in domeniul de interes, sa strangi toate informatiile pe care le poti gasi. Inseamna sa generezi rapoarte, comparatii, analize, sa evaluezi informatia si mai ales sa tragic concluzii. Cercetarea nu numai ca iti genereaza idei, dar iti si verifica validitatea ideilor. Poate ca primul beneficiu pe care ti-l da cercetarea concurentei este sintagma “pot sa fac si eu asa!” sau “eu pot sa fac asta mai bine”. Cine a spus ca trebuie neaparat sa inovezi? Cine a zis ca trebuie sa inventezi tu roata? Daca concurenta a facut ceva bun, de ce nu ai face si tu? De ce nu ai “fura” idei? Nu te limita la concurenta. Cerceteaza mediul intern al companiei, cerceteaza domeniul in sine, metodele, doctrinele, tehnicile folosite… analizeaza in general orice ti se pare interesant pentru domeniul din care faci parte si invata sa faci si tu la fel ca cei care fac bine, sau sa faci mai bine ceea ce altii fac prost.
5.STUDIAZA totul despre domeniul tau, studiaza mereu, studiaza continuu. Este poate doar un nou termen pentru sfaturile scrise inainte- sa citesti si sa cercetezi, dar nu e de prisos sa il mentionez. Studiaza atat in cadru organizat (sa te intorci la scoala, sa faci un master, un doctorat, etc), dar si pe cont propriu. Perfectioneaza-te. Dezvolta noi abilitati. Daca descoperi ca ai anumite deficiente, rezolva-le. Invata o limba straina, invata un program pe computer nou pe care l-ai putea folosi in munca ta. Fiecare abilitate noua pe care o dezvolti va fi o sursa de a genera idei. Faptul ca vorbesti limba germana, de exemplu, poate genera ideea sa abordezi fimele din Germania si Austria pentru unele parteneriate. Orice om se indreapta de preferinta spre acele zone in care se simte mai confortabil. Cu cat esti mai obisnuit cu mai multe domenii, cu atat aria ta de adresabilitate creste si, evident ideile se inmultesc.
6.FA-TI PRIETENI. De cate ori ai ocazia sa iesi la o cafea cu un prieten, profita de ea. Profita de timpul in care poti discuta, in mod informal, la o bere, la o cafea. Discuta despre orice, asculta parerile celorlalti. Fa-ti cat mai multi prieteni. Povesteste-le despre interesele tale. Prietenii au tendinta sa te sune si sa te anunte despre ce au descoperit ei nou in domeniul tau, doar ca sa stii. Daca un prieten vede reclama unui concurent de-al tau, te va anunta. Prietenii apropiati vor sa ajute, chair daca nu se pricep. Nu refuza ajutorul lor. Ochii odihniti, observa lucruri pe care tu le-ai putea omite. Faptul ca sunt total pe dinafara domeniului tau, ii face observatori buni. Prietenii pot fi furnizori buni de idei.
7.PARTICIPA la targuri si expozitii din domeniu, la evenimente organizate, la traininguri, atat in localitatea sau tara unde lucrezi, dar mai ales la cele internationale. Faptul ca te intalnesti cu participanti la aceeasi piata si vezi ce au mai inventat ei, iti va oferi tie nenumarate idei. Vizita la un targ international este poate mai valoroasa din punctul de vedere al noilor idei decat un an intreg de cercetare la birou. Cand aflii despre un eveniment al domeniului tau, fa tot posibilul sa participi si tu. Chiar daca costa, merita investitia. Pe langa ideile pe care ti le genereaza, toate materialele pe care le poti strange si pe care le vei citi ulterior cu atentie, vor genera alte idei, toate cartile de vizita primite vor fi potentiali parteneri, iar lista beneficiilor personale, dar si profesionale pe care le ai din participarile la evenimente este foarte lunga.
8.CALATORESTE. Fiecare deplasare te scoate din mediul cu care esti deja obisnuit si iti arata o serie de elemente noi. Fiecare cultura pe care o intelegi iti da idei. Calatoriile de afaceri sunt organizate astfel incat sa intri in contact cu domeniul tau de interes pe tot parcursul calatoriei, dar si calatoriile cu scop touristic sunt generatoare de idei profesionale. Oricat de mult te-ai relaxa in vacanta, nu te vei deconecta total de eul tau profesional. Ceea ce intr-o tara este normal, la tine in tara s-ar putea sa fie ceva original, deci strange idei din propriile calatorii. Mai mult de atat, te pot asigura ca fiecare calatorie pe care o faci adauga greutate experietei tale de viata, care te defineste ca om. Gandeste-te cum ai putea face si tu, la tine in firma, ceea ce ai vazut in vacanta.
9.ASOCIAZA-TE, intra in organizatii profesionale, in asociatii caritabile, in grupuri de discutii, etc. A face parte dintr-o organizatie iti da oportunitati de a te intalni cu oameni si a discuta, de a ti se furniza informatii, de a calatori, toate acestea fiind generatoare de idei. Asociatiile, de asemenea, au ca scop dezvoltarea personala a membrilor lor, deci vei avea si beneficiul de a progresa ca persoana si ca profesionist, de a castiga noi aptitudini.
10.IMBUNATATESTE. Cauta mereu sa faci mai bine ceea ce faci. Incearca sa generezi mereu versiunea “New and Improved” a produsului tau. Fii critic si creativ cu produsele companiei tale. Simplifica unele procese, simplica unele produse, infrumuseteaza-le, fa-le mai usor de utilizat, adauga sau elimina din utilizarile produsului. Cauta, pur si simplu, modalitati de a face lucrurile mai bine. Simpla intrebarea “cum ar putea fi mai bine?” este un generator de idei.
Nu trebuie sa retii tot ce ai citit mai sus, doar noteaza-ti cele 10 metode si aplica-le pe toate sau pe rand. Astept sa imi povestesti cate idei ti-au venit si care sunt metodele tale de a genera idei.

vineri, 9 octombrie 2009

Thank God for the Internet

I can’t remember how many times I have zapped throughout the entire range of over 100 channels I receive on my TV, looking for something interesting or funny or simply worth seeing.

I can’t remember one time that I was looking for something over the Internet and did not find.

But I can remember many times that I found out about something that I considered interesting, either on the Internet, or on TV, in the papers, went online and searched more, read more, got satisfied with what I found.

I think the most important benefit that the Internet offers me, apart from changing the communication, finding all the necessary information, entertaining or allowing me to express myself how I want, is the capacity to control what I get from it. It is my choice what link to follow, my choice how much I read on a subject, my choice to ignore what I am not interested in.

I do not have this chance on any other media. On TV I am served a dish that sometimes I find toxic, and if I look away, I can’t get a substitute. I can chose among 100 channels – that is much better than it used to be, but on each moment there are only 100 choices. On my favourite channel I have no choice. I see what the channel decided I should see. They choose the news although sometimes it is not newsworthy for me. They choose what entertainment to give me, although sometimes it is not what I like. I am being served whatever they choose.

If they manage to post on that screen something that I want, they were lucky. It happens, though. That is why I still have a TV set at home. But I always have the Internet on, as well.

The Internet gives me millions of options and each option in millions of forms. I can follow the thread I want, the time I want, as much as I want. I have the power.

Thank God the Internet was invented. Thank the Inventors for giving me this much power.

miercuri, 7 octombrie 2009

Orice se poate cand nu se mai poate

De cate ori trebuie sa prezint Romania si romanii unor straini care fie vin la noi in tara ori pe care i-am intalnit in strainatate, incerc sa gasesc acele elemente cu care ne putem lauda. Adevarul este ca atunci cand esti departe de tara uiti cum e realitatea de acasa.

Cand m-am intors in Romania, coincidenta a facut sa fie chiar in momentele de inceput ale crizei la noi, ale crizei economice, dar mai ales ale celei guvernamentale. Ce m-a surprins a fost nivelul extraordinar de mare al frustrarii generale a populatiei. Oricunde mergeam, discutiile erau despre cat de prost este guvernul, cat de rau merge economia si mai ales cat de prost este guvernul si ce magarii face in mod constant.

Anul 2009 a fost un an propice scrierii de eseuri caragialesti, pentru ca atat de multe ciudatenii tipic romanesti s-au intamplat incat nu mai stii cum sa reactionezi, dar macar ai inspiratie.

Imediar dupa alegeri, se formeaza un guvern mixt intre doua partide politice opozante si li se arunca oamenilor de rand praf in ochi – na! daca ati fost fraieri si ati votat, iata ca nu contati deloc! Apoi apar ordonante noi, pe cat de noi pe atat de idioate – impozit forfetar care a distrus initiativa privata (motor de dezvoltare in orice economie), taxe noi, nerespectarea fragranta a legilor votate doar cu cateva luni inainte, scandaluri de coruptie la ministerele importante, ministere ocupate de incompetenti, etc.
Si imi aminteam ca prin anii ‘90, guvernul nu prea putea sa isi faca atat de mult de cap, caci ieseau oamenii nemultumiti in strada. Da, ne saturasem de meetinguri, dar se puneau bazele societatii civile. Imi mai aminteam si cum in facultate eram implicati in tot felul de actiuni ale diverselor asociatii, unele care chiar militau pentru democratie si pentru valori occidentale, pentru un stil de viata bun al oamenilor si pentru a fi civilizat. Nu stiu cat de mare era impactul, dar implicarea tinerilor era una activa. Alegerile parca nu erau chiar asa lasate la cheremul partidelor si institutiilor statului si parca in general statul nu era chiar asa de liber. Exista societatea civila.

Cand am venit in tara, nu mi-a venit sa cred cate mizerii inghitim de la institutiile statului, de la politicieni, de la guvern si mai ales de la presedintele statului. Inghitim si nu ne saturam. Unde era societatea civila?

In statele occidentale, lumea iese in strada daca le creste pretul benzinei cu 5 eurocenti, sau daca se reduc niste subventii pe un singur sector. Neamtul, francezul, Irlandezul nu inghite orice. La noi, de ce nu mai iesea nimeni in strada? Da, sindicatele erau cumparate de politicieni, dar unde e ProDemocratia, unde sunt toate asociatiile de tineret? Unde e partea de societate civila care are grija de zona politica? Parca au fost extirpate si nu au mai ramas decat organizatiile ecologice si de caritate. In schimb poporul (pulimea) era din ce in ce mai frustrat, iar guvernul da in mod continuu numai legi pentru accentuarea crizei, numai legi care sa distruga si mai mult ceea ce abia reusisem sa construim.... si isi asuma "raspunderea" (ce o insemna asta)

Simt ca pe piata muncii, in mediul de afaceri, pe zona comerciala dar si in domeniul institutiilor publice, ne-am intors in timp 10 ani. Sisif era mic copil fata de poporul roman. Dece nu reactiona?
Inseamna ca inca nu ne-a ajuns. Da, stim cu totii ca romanii suporta multe, romanii se sacrifica pentru a obtine orice, ne bantuie Miorita si Manole. Deci inca se poate… inca nu am atins punctul in care sa nu mai suportam.

De aceea evenimentele de saptamana aceasta- greva generala si meetingul tuturor sindicatelor care dezvaluie intreaga suparare si chiar ura reala fata de guvern – ma bucura. Da, stiu si sunt de acord ca nu e cea mai buna modalitate de a-ti rezolva problemele, ca deranjeaza, ca se creeaza haos, iar eu nu sunt deloc anarhista. Dar ma bucura pentru un singur fapt – in sfarsit reactionam. Parca am fost un popor in coma cu care un grup de magari nesimtiti si-au facut de cap timp de cativa ani de zile. Gata, ne-am trezit si exista o reactie. Aleluia!

Oameni buni! Nu va mai lasati calcati in picioare!, Nu mai asteptati ca poate cuiva ii pasa. Nu mai lasati politicienii sa isi faca de cap. Daca aveti stofa de leader, actionati! Singurii luptatori pe acest plan erau bloggerii si presa, dar unde era societatea civila?

In sfarsit reapare la orizont, in sfarsit nu se mai poate.

Caci stim prea bine ca la romani, ORICE SE POATE CAND NU SE MAI POATE!

duminică, 20 septembrie 2009

If you were a font which one would you be and why?

Does this question seem strange to you? Well, it might be. But have you noticed that most people use the default font that the text editing program has installed, meanwhile the ones who write a lot or who know the programs a little better than just to open and type are selecting their own fonts?

Have you heard about Graphology? It is the science that reads someone's personality in their handwriting. Now, Graphology is on its way towards extinction, since less and less people in the modern society actually write. We use out mobiles to type notes and phone numbers, we use our computers to put our personal notes, we tend not to use the pen so much and future generations probably won't know how to handwrite. Graphology states that people put something of themselves in the words they write. Don't we put something of ourselves even when we type?

The fonts people chose say something about themselves and their preferences. Even when chosing between Arial and Times New Roman you make a choice that says something. You are prefering a serif font or a sans serif font to the other. This could mean that your personality is more ordered and simplistic if you chose Arial and a little more complicated, detail oriented when chosing Times New.

I used to like Garamond a lot, because it seemed to me a very elegant font, complex, yet uncomplicated. The serif is more discreet than Times New Roman, but the font in itself creates a more complex image. It is rounder than Times New Roman, and for me it seems friendlier. However, in the business communciation I never used Garamond, sticking to the standard Times New.

But after thousands of pages and documents created, I have the right to give a little personality to what I put on paper using the visual aid of font styles, sizes and color as well. I went through a Tahoma faze for a while – it seemed to me clear, easy to read, but still friendlier than the cold, sens serif Arial. But Tahoma is not me.

I am Trebuchet MS. Clear, easy to read, very extroverse, yet round and cuddly. Trebuchet allows you to read a lot without bothering your eyes, it is open. It is well dimensioned to go well with the scientific approach, yet some of the letters are rounded and more proper for a casual approach. It is a feminine font, but a straight, clear and aerated one as masculine fonts like Verdana or Arial are.

I use Trebouchet MS in both personal and professional communciation and it fits both areas very well. Even an official letter looks good in Trebouchet MS, although it is not standard. Trebouchet is the font that is classical, yet accessorized. Just like I think I am. My dress style is classical, mature, appropriate for where I am, but still accessorized, still with some color. I wear make up even if I am dressed casual. I wear a little color and obvious jewelry even with a sober, grey suit, to a conference. The way I dress is the way I am. The way i write has to be the way I am.

I am writing this post because I noticed how I can recognize myself in a document from a pile of papers written by many people and how among the papers I wrote in time, I can spot the most recent ones, without seeing the title or any of the content. Trebuchet MS is what describes me best in terms of font at this moment of my life.

But the font is not all that makes the document mine. The way I post the titles, the colors I use for them, the way i structure the content, the use of bullets and aligning, the overall aspect of the paper. Two different people, both using the same font and writing the same text, don't issue two visually identical pieces of paper. Isn't this funny?

Have you ever thought about this? Do you know what your font is? Do you know why you prefer the font you commonly use? I bet most of the ones who read this post never gave a thought to it... well. You, who know me are not surprised for sure. :)

So if you were a font what font would you be an why?

Don't be shy! Comment!

marți, 30 iunie 2009

in Europa nu e parc fara teren de sport in Romania nu e parc fara biserica

Un indicator al gradului de dezvoltare socio-culturalo-economica a unei tari este importanta religiei in viata de zi cu zi a oamenilor, masurata si prin numarul de biserici active pe o anumita suprafata

In tarile din vestul Europei, cererea pentru religie a scazut in ultimele decenii intr-un ritm asa de mare, incat multe biserici sunt acum cladiri de locuinte sau birouri. Cunosc un avocat olandez care isi are biroul intr-o fosta biserica. Cunosc si un consultant de resurse umane tot olandez care isi are biroul intr-un castel, dar sa ramanem la subiectul bisericesc. In tarile pragmatice din vestul Europei, care sunt recunoscute pentru a fi cele cu nivelul cel mai bun de trai, domeniile fostelor biserici sunt in circuitul imobiliar. Nici macar nu le pasa ca au o activitate nu tocmai ortodoxa intr-un spatiu care a fost sfant o perioada buna de timp. Deci in tarile dezvoltate, nevoia de religie este atat de mica incat nu numai ca nu se mai construiesc biserici noi, ci chiar cele vechi intra in circuitul comercial laic. Se pare ca vesticii au ales sa munceasca ca sa isi creasca nivelul de trai, in loc sa se roage.

In tarile musulmane, subdezvoltate, religia are un asa de mare rol in viata comunitatilor, incat se pot gasi moschei oriunde pe o raza de 500 de metri. Sunt asa de multe, si oamenii se duc mereu la moschee- chiar de 5 ori pe zi. Noi, “vesticii” ii consideram indobitociti si stim ca guvernele lor folosesc religia pentru a mentine un nivel scazut de educatie si pentru a putea controla masele astfel .

Acum, ce putem spune despre Romania?. Am in fata blocului un parculet curat, ingrijit, plin de copii de toate varstele. Este un parculet cochet, intre blocuri, cu zone dedicate pe grupe de varsta si spatiu ingradit pentru catei. Iti e mai mare dragul sa stai la bancon si sa te uiti cum asa de mutli copii se joaca si alearga. Saptamana asta a aparut un gard care imprejmuieste cam un sfert din acest parc. Am trecut pe acolo si am citi panoul proiectului- va creste acolo o biserica. Chiar daca nu sunt religioasa, nu am absolut nimic impotriva religiei si chiar ma duc la biserica uneori. Dar nu ma incanta deloc ideea ca in loc sa ma trezesc duminica dimineata cu rasete de copii sau batai de minge, sa ma trezeasca clopotele de biserica. Nu ma incanta idea sa fiu martora involuntara a inmormantarilor inevitabile. Nu vreau sa aud toate slujbele.

In orasele noastre nu prea mai exista parc care sa nu aiba o biserica noua. In Constanta, aproape fiecare parc mic are cate doua biserici, iar cele mai mari cel putin 3. Au construit 2 biserici noi in piata, au construit biserici printre blocuri, oricunde au gasit cate un loc liber.

Sunt eu oare singura care crede ca un parc ar trebui sa fie un loc de petrecere a timpului liber, in care sa alergi, sa faci sport, sa razi, sa spui glume cu prietenii (chiar si mai deocheate), sa intalnesti oameni de aceeasi varsta…etc? In tarile civilizate nu exista parc fara un teren de sport, la noi nu exista parc fara biserica.

Pe locul unde se va construi biserica asta noua, se puteau construi cel putin un teren de baschet si unul de tenis. Adolescentii joaca tenis cu piciorul pe alee, intre masini, langa parc. Un teren de baschet este atat de greu de gasit in Bucuresti, iar daca vrei sa joci tenis trebuie sa platesti bani grei. Nu suntem oricum o natie de sedentari? Chiar avem prea multe spatii amenajate pentru sport, incat preferam sa alocam parcurile pentru biserici? Chiar este cererea de ghidare spirituala asa de mare in Romania incat nu sunt suficiente biserici? Eu acum, mergand pe jos, ajung in maxim 15 minute la una din cel putin 4 biserici daca simt nevoia, dar la un teren de sport public nu pot ajunge asa de usor.

O sa ramanem o natie bolnava fizic, dar sanatoasa spiritual - cu capul plecat in spirit religios, care se roaga pentru ca Dumnezeu sa ne rezolve problemele.

marți, 9 iunie 2009

A new Service for Bored Business Travelers

Your travel assistant

Bucharest is a business city. Travelers generally stay for as little as possible and their schedule is pretty dull - they check in to the hotel, they spend the night, watch some TV, get breakfast, go to meetings, have lunch, more meetings and go back to the hotel.

All business travelers have spare time and could do a lot of great things, but most prefer to go for dinner and spend the evening in the hotel.

No matter how used they are to traveling, nobody likes to be alone in a foreign city.

Now there is a new service- a travel assistant that you can hire for the day to make a program for you or your group.

You call them, tell them what activities you would prefer to have, what type of places you would like to see. They make some proposals, you choose how to start the day and go together for trips, activities, walks, shows, etc. It is not an escort service, but more an exclusive short term travel agent service.

The benefits for the clients are various. They have somebody to talk to, they have a guide for Bucharest, they have company for activities and they have a local on their side while spending the time in the city. The travel assistant is a person who knows the city, speaks very good English or another language, knows a little bit of history and is a talented guide. The agent is a professional but pleasant presence and they can be hired to interpret business meetings as well as to play the business assistant role while the client is in town.

It is as if you would have a friend in town and this friend takes care to show you a good time in the city.

If you are alone in a strange city, wouldn’t you like to have somebody to show you around?

When you come to Bucharest, call 0040-733 158 851 and book a travel assistant.

luni, 25 mai 2009

Reprofilarea, reconversia profesionala…

Reprofilarea, reconversia profesionala…Pe timp de criza, multe industrii sau domenii sufera serios. La noi se stie ca Imbiliarele sunt la pamant, industria grea e la pamant, serviciile in general stau prost, cu exceptia telefoniei si serviciilor bancare, si marea majoritate a domeniilor au avut de suferit.

Ce se intampla cand firmele dintr-un domeniu anume se afla in criza? Prima actiune este sa dea oameni afara. Efectul acestei actiuni este ca in piata apar foarte multi specialisti pe o anumita nisa profesionala care nu mai au job, si care nici nu prea mai au cum sa-si gaseasca job in domeniul in care au experienta. Deci la ei in domeniu nu e loc, iar in celelalte domenii nu se poate, caci nu au experienta. Ups…

Pe de alta parte, exista profesii care sunt dependente de o anumita industrie (inginerii contructori, arhitectii, ospatarii, medicii si multe altele) dar exista si profesii care nu depind de o industrie (contabili, secretare, vanzatori, etc). In aceste profesii din urma, oamenii pot schimba domeniul cu usurinta, putand ocupa acelasi post, dar intr-o industrie complet diferita. Sunt unele scoli care formeaza profesionisti fara specialitate. Asta este rau la inceputul carierei, cand absolventii nu au experienta in nimic, ci doar cunostinte teoretice. Dar in conditii de criza le ofera un mare avantaj.

Contabilul face acelasi lucru fie ca lucreaza pentru o firma producatoare de masini, fie ca lucreaza in servicii. Foarte putine lucruri se schimba in sistemul si principiile de lucru, asa ca oamenii se pot adapta practic imediat.

Asa ca recomand tinerilor absolventi de liceu, care vor sa faca o facultate, sa isi aleaga un domeniu care sa le deschida porti si sa le creeze variante, in loc sa isi aleaga o profesie care apoi ii va obliga sa lucreze doar intr-un domeniu. (cu exceptia celor cu vocatie) E mai bines a fii multiprofil de la inceput decat sa trebuiasca sa te reprofilezi.

Si iata inca un lucru pe care il iubesc la marketing. Odata ce stii marketing, poti activa in orice firma. Principiile nu se schimba, structura echipei nu variaza mult, modul de lucru e cam la fel. Tot ceea ce trebuie sa inveti sunt specificitati ale industriei, care ti se explica in prima saptamana de lucru si pentru care gasesti informatii imediat.

Un medic ortoped va avea nevoie de mult timp, chiar ani sa se respecializeze in neurologie. Un marketer in FMCG poate devein marketer in servicii hoteliere in mai putin de o luna si poate incepe lucrul efectiv chiar din prima saptamana. Acelasi lucru se aplica si pentru absolventii de Management, Contabilitate, Informatica, Resurse Umane etc.

Am observant asta la mine si o exprim ca incurajare si pentru altii. Mi-am creat un stil de lucru de-a lungul anilor de practica. Stiu unde sa caut informatia, stiu cum sa o folosesc, stiu cum sa organizez echipa si sa realizez un eveniment. Nu conteaza pentru mine daca este pentru a vinde becuri, aparate de facut apa din aer, un restaurant sau chiar un spital. E drept ca in imobiliare imi va fi mai simplu , caci déjà am baza de date formata si contactele facute. Dar daca trebuie sa organizez o participare la targ cu becuri cu led, credeti ca imi ia mai mult timp decat daca as organiza participarea la targ cu un turn residential? Va spun sigur ca nu. Mai mult, bugetul va arata cam la fel, documentatia va fi cam aceeasi, check-listul va diferi foarte putin. Da-mi un produs sau un serviciu si pot incepe marketingul maine.

Nu-i asa ca e bine sa fii profesionist fara sa fii specialist? Te poti respecializa fara sa te reprofilezi. Asta inseamna ca poti sa intri in orice companie, din orice industrie, oricand si sa faci performanta. Tot ceea ce trebuie sa inveti e doar informatie, nu aptitudini, nu competente.

luni, 18 mai 2009

Imi caut job, dar nu stiu la ce sa aplic.

…Sau Cum inteleg recrutatorii posturile pentru care recruteaza

De ceva vreme imi caut job.

Da, stiu, am un CV care ii sperie pe recrutatori - cand il vad déjà isi inchipuie ca le cer salariu de 10000 euro/luna si beneficii cacalau. Asta este dezavantajul meu. Pe de alta parte, nici nu prea sunt (adica nu am gasit deloc) posturi care sa mi se potriveasca sau cu care sa ma potrivesc. Eu cred ca a gasi un jo6b si a gasi un partener de viata folosesc cam acelasi criteriu – potrivirea. Ei bine, lasam discursul asta la o parte si intram in subiectul comentariului de azi.

Ce inseamna director de vanzari?

Toate anunturile de Director de vanzari includ cerinte de genul: Cresterea volumului de vanzari; Gestionarea si dezvoltarea portofoliului de clienti; Definirea si implementarea planului de vanzari si marketing; Negocierea si urmarirea derularii contractelor; Promovarea produselor si realizarea target-ului de vanzari, etc. Adica intr-o echipa de 10 oameni, insarcinata cu promovarea si vanzarea produselor companiei, toti ar trebui sa fie directori.

Daca agentul de vanzari se cheama director de vanzari sau sales manager, atunci cum il cheama pe seful lor? Cum se numeste postul celui care trebuie sa organizeze echipa de vanzari, sa stabileasca si sa urmareasca atingerea obiectivelor de vanzari prin motivarea si organizarea directorilor de vanzari cu responsabilitati de agenti comerciali, sa sustina echipa de vanzari in relationarea cu clientii importanti, sa ofere suport in negocieri si in concluzionarea tranzactiilor dificle, etc? Adica daca vreau si pot fi director de vanzari, la ce posturi sa aplic? Ca daca bag in seama posturile de director de vanzari sau sales manager, ajung sa aplic la posturi de agent comercial si imi pierd vremea degeaba in interviuri pentru joburi 1 -pe care nu le vreau si 2- care nu isi permit sa ma tina.

Produsul – are treaba cu marketingul?

Va dati seama ca intrebarea e retorica. Daca ati mai citit pe blogul asta si daca ati vizitat site-ul www.neolevel.ro, déjà stiti raspunsul. Dar angajatorii nu prea stiu. Daca aplici la joburi in marketing, fisele posturilor sunt limitate la comunicare. Prin marketing ei inteleg comunicare – adica un sfert de marketing in viziunea clasica. De-aia nici nu se gasesc joburi bune in marketing, caci este evident ca pe timp de criza, se renunta la serviciile consumatoare de bani, cum ar fi comunicarea. Mai mult de atat, am dat peste fise de post de Manager de Produs care se refera la managementul productiei, si altele la vanzari, sau chiar la comunicare. Deci daca Managerul de produs se ocupa de comunicare, managerul de marketing se ocupa de comunicare, managerul de vanzari de ocupa de comunicarea directa cu clientii… cine face restul de 3 sferturi din marketing? Raspuns posibil: Directorul General, singur(adica doar cu asistenta, caci restul departamentelor comerciale sunt oricum ocupate cu comunicarea si nu mai au oameni specializati si pe marketing).

Deci daca vreau sa aplic la un job in care sa fac munca directorului de marketing, trebuie sa aplic la posturi de General Manager. Ok, prefer sa iau asupra mea toate responsabilitatile organizatiei, decat sa fac un sfert de marketing. (oricum am facut si facultatea de management si am mai tinut in carca companii)

II rog pe cei care ma pot ajuta cu sugestii si informatii despre posturi disponibile, in companii care stiu pe ce planeta se afla, sa imi trimita mesajele respective fara ezitare. Multumesc.

miercuri, 13 mai 2009

Cartea regala

Va amintiti teoria mea despre bulimia de marketing? Nu are legatura directa cu acel articol, dar postul curent se incadreaza in cam aceeasi categorie.

In librarii se gasesc mai multe tipuri de carti pe care nu le clasificam dupa subiectul abordat sau stilul scriiturii, ci dupa momentul cand sunt citite.

Astfel avem carti pentru studiu – in general de mari dimensiuni, care contin informatie multa, index de termeni la final, referinte la sfarsit de pagina sau de capitol, etc. Aceste carti sunt citite in timpul zilei, in cadrul unui program de studiu si la masa sau birou, de multe ori cu creionul, pixul sau markerul fluorescent in mana.

Avem si carti de vacanta – in general romane usoare, de in jur de 200 de pagini. Avem carti de notiera – carti care se pot citi in pat, deci sunt de mici dimensiuni, dar nu neaparat romane usoare ca si continut.

Pe langa astea, pentru unii din noi mai exista si cartea regala, adica cea pe care o citesti in timp ce stai pe tron.
Cartea regala poate fi beletristica sau stiintifica, continutul nefiind foarte relevant- fiecare citeste ce ii place. Totusi, cartea regala trebuie sa nu fie grea, ca sa nu amortesti mai repede si eventual sa o poti tine in mana vre-un sfert de ora fara sa iti oboseasca bratul.


Continutul cartii regale trebuie sa fie impartit in capitole scurte sau foarte scurte – de maxim 3 pagini, iar fiecare capitol sa fie concluzionat. Daca un capitol este mai mare, el trebuie sa fie impartit in subcapitole. De ce? Simplu- in funtie de viteza de citire, trebuie sa poti sa inchizi cartea in momentul in care vrei sa te reintorci la activitatile civile curente. Deci vrei sa termini capitolul si vrei sa il termini sufficient de repede, adica mai stai 2-3 minute sa mai citesti o pagina- doua, dar cam atat. La fel, daca nu esti pregatit sa iesi din sala tronului, poti incepe un nou capitol fara sa ti se para ca nu il poti termina in timp util. Deci cartea regala este o inlantuire de idei definite pe scurt.

Pe de alta parte, cam asta defineste si o carte buna din punct de vedere economic. Publicul tinde sa cumpere si sa citeasca carti de circa 200 pagini, sctructurate pe capitole scurte care prezinta cate o idee individuala intr-o inlantuire coerenta de idei ce fac subiectul cartii. Cartile junk in general sunt asa. Dar cartea regala nu e neaparat junk- poate fi chiar de mare valoare literara sau informativa.

Stiu ca vizualul acestei categorii inventate de mine acum nu este prea placut, dar ideea pe care o expun este ca oamenii in general aleg carti interesante, sintetice si usor de citit ca si lectura in intimitate. Deci cartea regala este o carte vandabila.

Daca esti sau iti doresti sa devii scriitor, iti recomand sa ai in vedere si posibilitatea sa o scrii o carte regala, indiferent de subiectul abordat. Gandeste-te daca tu ai putea sa citesti pe tron genul de carte pe care o scrii. Daca se inscrie in aceste standarde, atunci ai mari sanse sa fie o carte vandabila, si de ce nu, chiar de succes.