miercuri, 13 mai 2009

Cartea regala

Va amintiti teoria mea despre bulimia de marketing? Nu are legatura directa cu acel articol, dar postul curent se incadreaza in cam aceeasi categorie.

In librarii se gasesc mai multe tipuri de carti pe care nu le clasificam dupa subiectul abordat sau stilul scriiturii, ci dupa momentul cand sunt citite.

Astfel avem carti pentru studiu – in general de mari dimensiuni, care contin informatie multa, index de termeni la final, referinte la sfarsit de pagina sau de capitol, etc. Aceste carti sunt citite in timpul zilei, in cadrul unui program de studiu si la masa sau birou, de multe ori cu creionul, pixul sau markerul fluorescent in mana.

Avem si carti de vacanta – in general romane usoare, de in jur de 200 de pagini. Avem carti de notiera – carti care se pot citi in pat, deci sunt de mici dimensiuni, dar nu neaparat romane usoare ca si continut.

Pe langa astea, pentru unii din noi mai exista si cartea regala, adica cea pe care o citesti in timp ce stai pe tron.
Cartea regala poate fi beletristica sau stiintifica, continutul nefiind foarte relevant- fiecare citeste ce ii place. Totusi, cartea regala trebuie sa nu fie grea, ca sa nu amortesti mai repede si eventual sa o poti tine in mana vre-un sfert de ora fara sa iti oboseasca bratul.


Continutul cartii regale trebuie sa fie impartit in capitole scurte sau foarte scurte – de maxim 3 pagini, iar fiecare capitol sa fie concluzionat. Daca un capitol este mai mare, el trebuie sa fie impartit in subcapitole. De ce? Simplu- in funtie de viteza de citire, trebuie sa poti sa inchizi cartea in momentul in care vrei sa te reintorci la activitatile civile curente. Deci vrei sa termini capitolul si vrei sa il termini sufficient de repede, adica mai stai 2-3 minute sa mai citesti o pagina- doua, dar cam atat. La fel, daca nu esti pregatit sa iesi din sala tronului, poti incepe un nou capitol fara sa ti se para ca nu il poti termina in timp util. Deci cartea regala este o inlantuire de idei definite pe scurt.

Pe de alta parte, cam asta defineste si o carte buna din punct de vedere economic. Publicul tinde sa cumpere si sa citeasca carti de circa 200 pagini, sctructurate pe capitole scurte care prezinta cate o idee individuala intr-o inlantuire coerenta de idei ce fac subiectul cartii. Cartile junk in general sunt asa. Dar cartea regala nu e neaparat junk- poate fi chiar de mare valoare literara sau informativa.

Stiu ca vizualul acestei categorii inventate de mine acum nu este prea placut, dar ideea pe care o expun este ca oamenii in general aleg carti interesante, sintetice si usor de citit ca si lectura in intimitate. Deci cartea regala este o carte vandabila.

Daca esti sau iti doresti sa devii scriitor, iti recomand sa ai in vedere si posibilitatea sa o scrii o carte regala, indiferent de subiectul abordat. Gandeste-te daca tu ai putea sa citesti pe tron genul de carte pe care o scrii. Daca se inscrie in aceste standarde, atunci ai mari sanse sa fie o carte vandabila, si de ce nu, chiar de succes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

daca ai o parere, exprima-te