miercuri, 19 noiembrie 2008

continuare cu exemple

Cu riscul de a publica iar un articol luuuung, o sa iau cateva exemple care explica de ce merg lucrurile bine acolo.
Institutiile publice: (Government cum zic ei) Nu numai ca toate institutiile publice au scopuri clar definite, dar functioneaza. Nu ai nici o sansa sa negociezi amenda cu Politia. La Emigration stii foarte bine ce trebuie sa faci, ce documente iti trebuie si unde le depui, cat dureaza, etc. Ministerul Transporturilor au bagat taxa de drum, din care au strans o gramada de bani si au construit inca un pod cu 7 benzi pe sens. Cand o noua lege este data, toata lumea stie despre ea si este explicata in amanunt in ambele limbi, ca sa nu existe nelamuriri, iar cand intra in aplicare, chiar se aplica. Cand apare o problema majora care necesta interventia guvernului, guvernul intervine si o rezolva. Exista functia obligatorie de PRO (public relations officer). PRO-ul se ocupa de tot ce tine de acte, documente, autorizari , etc. E un fel de functionarul public propriu al fiecarei comapanii. Nu stau eu la coada sa imi iau viza, rezolva el.
Traficul. E una, sau singura problema unanim considerata problema. E si normal. Populatia e cam aceeasi ca a Bucurestiului cu cel putin de 3 ori mai multe masini si cu un ritm de viata mult mai alert. Mai mult, inca nu e un sistem de transport in comun bine pus la punct. Va fi in 9.09.2009 la ora 9.00. Dar cand am ajuns eu in iulie 2006 erau e treceri peste Creek (un canal natural care arata ca un rau, dar e apa de mare): Shindaga Tunnel- cu 3 benzi pe sens, Podul Maktoum cu 4-5 benzi pe sens, Podul Garhoud cu 4 benzi pe sens. Cand am plecat, dupa 2 ani erau in plus: Business Bay bridge – cu 5 benzi pe sens si cu cateva ramificatii, Floating Bridge (un pod deschis doar ziua ca sa reduca din trafic pana se rezolva problema) cu 3 benzi pe sens, Podul Garhood refacut- cu 7 nezi pe sens, si inca vreo 2 mega proiecte de poduri.
Educatia: Am ascultat un discurs in guvern in care era nemultumit de ritmul de crestere al sistemului educational. Si zicea ceva de genul: ati avut nevoie de scoli si universitati- le-am facut. Ati avut nevoie de profesori specializati- i-am adus pe cei mai buni, in scolile noastre nu lipseste nimic, ce va opreste sa va deschideti mintea si sa creati programe de dezvoltare, de ce nu va modernizati mai repede? In realitate toate universtatile mari din lume au reprezentanta in Dubai, la fel si liceele. Profesori straini peste tot. Licele arata ca niste centre business de mare clasa, iar programa de invatamant este echivalenta scolilor europene si americane.
Expatriatii: in alte tari arabe expatii nu prea stau mult timp, caci fie femeile nu pot lucra, conduce masina, iesi in oras singure, fie tre sa stea infasurate, fie religia este atat de puternica stilul de viata inchis, cu cenzura, etc. Un vestic nu prea suporta pentru mult timp restrictiile. In Dubai restrictii sunt, dar nu iti ataca stilul de viata propriu. Trebuie sa respecti principiile decentei si nu gasesti alcool peste tot, iar internetul este restrictionat tot pentru a proteja decenta. In schimb si tu ca expat esti respectat si ai dreptulsa iti practici propriul stil de viata, daca se incadreaza in limitele de bun simt care sunt cam aceleasi in toata lumea. Exista chiar si 2 biserici ortodoxe. Deci in acest oras poti sa iti aduci familia si te poti stabili pe termen lung.
Cetatenii: Ca expat nu ai dreptul la cetatenie si pasaport. Dar asta este o masura care are logica ei. 80% din populatie este expatriata si sunt 220 de nationalitati. Daca toti ar avea drepturi de localnici, s-ar duce naibii tot echilibrul sistemului lor autoritar care functioneaza si intreaga civilizatie pe care o observi in orice loc al orasului. Mai mult, si siguranta publica ar avea de suferit. Acum criminalitatea este aproape de 0 iar o femeie poate traversa orasul pe jos la 3 noaptea in completa siguranta.
Gata... daca mai vreti ma intrebati, daca nu, ma scuzati pentru lungul mesaj.

2 comentarii:

  1. Buna,
    Am tot articolul. Nu a fost luuung :-). Interesant... doresc sa pot merge pana acolo.
    Iulian

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Iulian,

    Iti doresc sa ajungi si sa te bucuri din plin de timpul petrecut acolo. Te cunosc personal cumva? Ai profilul ascuns si nu pot sti. Te rog trimite-mi un e-mail (www.neolevel.ro/contact) cu datele tale de contact.
    Multumesc,
    Lavinia

    RăspundețiȘtergere

daca ai o parere, exprima-te