joi, 8 ianuarie 2009

Romanii sunt mai inteligenti

Stati, nu aruncati cu oua si rosii in mine, asteptati sa va zic si ce ma face sa afirm asta.


Te plimbi prin orase diverse din lume, dar nu din Romania, nu ai harta, dar cam stii unde vrei sa ajungi si ajungi fara sa te pierzi, indiferent daca mergi cu masina sau cu transportul in comun. De ce nu te pierzi? Ca nu ai cum, adica prost sa fii sa te pierzi cand ai in cele mai de bun simti locuri, cele mai clare indicatoare si directionale. Orice copil de la 7 ani in sus, ar putea sa se descurce fara sa se piarda, caci stie sa citeasca indicatoarele si le gaseste acolo unde ii si vine natural sa se uite.


La ei indicatoarele sunt facute ca pentru prosti, si stfel, oricine, indiferent de IQ, se descurca. La noi nu vezi asa ceva. La noi trebuie sa fii un mic Einstein sa te descurci sau sa ai foarte multa rabdare s timp. Avem si noi indicatoare in statiile de metrou, numai ca sunt pozitionate in cele mai ciudate locuri, adica trebuie sa le cauti. Daca doar ridici privirea, vezi stalpi, nu indicatoare. Ca sa iesi din statia de metrou pe iesirea cea ai apropiata de locul unde vrei sa ajungi, trebuie sa dai cu banul, caci exista indicatoare, dar alea spun numele strazii unde iesi, nu magazinul, hotelul, teatrul, institutia foarte cunoscuta. Adica ar trebui sa stii toate strazile dupa nume si pozitie pe harta ca sa nu iesi aiurea din statie. Sau sa dai cu banul. Sau sa umblii ca turistul cu harta.
Se misca lucrurile un pic, adica in Bucuresti ai numele strazii la fiecare colt, deci daca umblii cu harta dupa tine, te descurci. Dar nu ai in intersectii directionale spre zone importante, de exemplu – spre Vitan, spre Universitate, spre Berceni, spre Drumul Taberei, etc. Nu lipsesc cu desavarsire, caci am mai vazut directionale, dar nu stiu cum se face ca de cate ori am nevoie, nu sunt acolo unde ma astept.


Mergi cu RATB-ul, care are o retea foarte intortocheata. Au inceput sa instaleze sisteme de anuntare a urmatoarei statii, dar in autobus nu ai la vedere harta RATB si nici a Bucurestiului. Deci tre sa stii cum se numeste statia la care vrei sa te opresti, si sa ai traseul facut dinainte cu ce mijloc de transport sa iei si cu care sa il schimbi, la ce statie. Nici in statii nu gasesti neaparat harta RATB si a orasului. (ok, in unele gasesti, dar nu in toate) Daca ai ghinionul sa iei tramvaiul de la o statie de cartier si nu de la una cu legaturi multiple, trebuie sa ii intrebi pe oamenii din statie daca “54 ajunge la Parcul Carol?” sau “daca vreau sa ajung la X, m-am urcat bine?”
Deci, ca sa nu ai nici o problema cu deplasarea: ori stii, ori esti foarte bine echipat cu harta sau sisteme GPS, ori intrebi pe cine apuci.


Si ma intrebam, de ce oare noi nu avem un sistem de orientare ca lumea in orasul asta asa cum au marile orase de oriunde din lume? De ce nu avem si noi indicatoare ca pentru prosti? Raspunsul trebuie sa fie: pentru ca romanii sunt mai inteligesti si se presupune ca se descurca. Iar daca mie imi e mai dificil, mai bine m-as muta intr-una din tarile alea mai pentru prosti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

daca ai o parere, exprima-te