marți, 30 iunie 2009

in Europa nu e parc fara teren de sport in Romania nu e parc fara biserica

Un indicator al gradului de dezvoltare socio-culturalo-economica a unei tari este importanta religiei in viata de zi cu zi a oamenilor, masurata si prin numarul de biserici active pe o anumita suprafata

In tarile din vestul Europei, cererea pentru religie a scazut in ultimele decenii intr-un ritm asa de mare, incat multe biserici sunt acum cladiri de locuinte sau birouri. Cunosc un avocat olandez care isi are biroul intr-o fosta biserica. Cunosc si un consultant de resurse umane tot olandez care isi are biroul intr-un castel, dar sa ramanem la subiectul bisericesc. In tarile pragmatice din vestul Europei, care sunt recunoscute pentru a fi cele cu nivelul cel mai bun de trai, domeniile fostelor biserici sunt in circuitul imobiliar. Nici macar nu le pasa ca au o activitate nu tocmai ortodoxa intr-un spatiu care a fost sfant o perioada buna de timp. Deci in tarile dezvoltate, nevoia de religie este atat de mica incat nu numai ca nu se mai construiesc biserici noi, ci chiar cele vechi intra in circuitul comercial laic. Se pare ca vesticii au ales sa munceasca ca sa isi creasca nivelul de trai, in loc sa se roage.

In tarile musulmane, subdezvoltate, religia are un asa de mare rol in viata comunitatilor, incat se pot gasi moschei oriunde pe o raza de 500 de metri. Sunt asa de multe, si oamenii se duc mereu la moschee- chiar de 5 ori pe zi. Noi, “vesticii” ii consideram indobitociti si stim ca guvernele lor folosesc religia pentru a mentine un nivel scazut de educatie si pentru a putea controla masele astfel .

Acum, ce putem spune despre Romania?. Am in fata blocului un parculet curat, ingrijit, plin de copii de toate varstele. Este un parculet cochet, intre blocuri, cu zone dedicate pe grupe de varsta si spatiu ingradit pentru catei. Iti e mai mare dragul sa stai la bancon si sa te uiti cum asa de mutli copii se joaca si alearga. Saptamana asta a aparut un gard care imprejmuieste cam un sfert din acest parc. Am trecut pe acolo si am citi panoul proiectului- va creste acolo o biserica. Chiar daca nu sunt religioasa, nu am absolut nimic impotriva religiei si chiar ma duc la biserica uneori. Dar nu ma incanta deloc ideea ca in loc sa ma trezesc duminica dimineata cu rasete de copii sau batai de minge, sa ma trezeasca clopotele de biserica. Nu ma incanta idea sa fiu martora involuntara a inmormantarilor inevitabile. Nu vreau sa aud toate slujbele.

In orasele noastre nu prea mai exista parc care sa nu aiba o biserica noua. In Constanta, aproape fiecare parc mic are cate doua biserici, iar cele mai mari cel putin 3. Au construit 2 biserici noi in piata, au construit biserici printre blocuri, oricunde au gasit cate un loc liber.

Sunt eu oare singura care crede ca un parc ar trebui sa fie un loc de petrecere a timpului liber, in care sa alergi, sa faci sport, sa razi, sa spui glume cu prietenii (chiar si mai deocheate), sa intalnesti oameni de aceeasi varsta…etc? In tarile civilizate nu exista parc fara un teren de sport, la noi nu exista parc fara biserica.

Pe locul unde se va construi biserica asta noua, se puteau construi cel putin un teren de baschet si unul de tenis. Adolescentii joaca tenis cu piciorul pe alee, intre masini, langa parc. Un teren de baschet este atat de greu de gasit in Bucuresti, iar daca vrei sa joci tenis trebuie sa platesti bani grei. Nu suntem oricum o natie de sedentari? Chiar avem prea multe spatii amenajate pentru sport, incat preferam sa alocam parcurile pentru biserici? Chiar este cererea de ghidare spirituala asa de mare in Romania incat nu sunt suficiente biserici? Eu acum, mergand pe jos, ajung in maxim 15 minute la una din cel putin 4 biserici daca simt nevoia, dar la un teren de sport public nu pot ajunge asa de usor.

O sa ramanem o natie bolnava fizic, dar sanatoasa spiritual - cu capul plecat in spirit religios, care se roaga pentru ca Dumnezeu sa ne rezolve problemele.

marți, 9 iunie 2009

A new Service for Bored Business Travelers

Your travel assistant

Bucharest is a business city. Travelers generally stay for as little as possible and their schedule is pretty dull - they check in to the hotel, they spend the night, watch some TV, get breakfast, go to meetings, have lunch, more meetings and go back to the hotel.

All business travelers have spare time and could do a lot of great things, but most prefer to go for dinner and spend the evening in the hotel.

No matter how used they are to traveling, nobody likes to be alone in a foreign city.

Now there is a new service- a travel assistant that you can hire for the day to make a program for you or your group.

You call them, tell them what activities you would prefer to have, what type of places you would like to see. They make some proposals, you choose how to start the day and go together for trips, activities, walks, shows, etc. It is not an escort service, but more an exclusive short term travel agent service.

The benefits for the clients are various. They have somebody to talk to, they have a guide for Bucharest, they have company for activities and they have a local on their side while spending the time in the city. The travel assistant is a person who knows the city, speaks very good English or another language, knows a little bit of history and is a talented guide. The agent is a professional but pleasant presence and they can be hired to interpret business meetings as well as to play the business assistant role while the client is in town.

It is as if you would have a friend in town and this friend takes care to show you a good time in the city.

If you are alone in a strange city, wouldn’t you like to have somebody to show you around?

When you come to Bucharest, call 0040-733 158 851 and book a travel assistant.