miercuri, 3 decembrie 2008

Putina propaganda, va rog!

…dar de-aia care trebuie. Adica de-aia in legatura cu valorile reale: mandrie nationala, etica, comportament corect in viata de zi cu zi, in trafic, etc.

Nu sunt pro-americana, chiar deloc. Dar un lucru este de admirat la ei – mandria ca sunt americani si imaginea de superioritqate pe care o au fata de restul lumii. Da, ne deranjeaza pe noi, neamericanii. Dar lor le e bine asa. Si cum au ajuns ei la statutul asta? Datorita unei masini de propaganda extraordinara, a unui sistem complex prin care se inoculeaza valorile lumii americane atat in mintea americanilor cat si in mintea strainilor. Sa fim seriosi- credem ceea ce ni se zice. Aflam despre ceea ce ni se serveste.

Ceea ce ma supara la noi, la romani, este ca desi aveam acum 20 de ani o masina de propaganda extrem de bine pusa la punct, ea ori nu mai exista, ori nu se foloseste pentru ce ar trebui. Nu cred ca au murit toti cei care se ocupau de treaba asta pe vremea comunismului. Si nici nu cred ca unii din ei nu ar putea sa isi reformuleze setul de valori si sa isi faca in continuare meseria cu care s-au obisnuit.

Dar in fine, nu este asta un articol pro-manipulare cum ar parea. Dar ma supara cum institutii care pot face treaba buna pentru tara asta, fara mari eforturi, pur si simplu nu o fac.
Mai toate publicatiile serioase editeaza suplimente de cultura generala pe care le vand odata cu ziarul sau revista. Cotidianul prezinta colectia “cele mai iubite orase”, iar in lista aia sunt 10 orase, intr-adevar superbe: Viena, Paris, Londra, Roma, Venezia, Praga, Ierusalim, Sankt Petersburg, New York, Barcelona. Era greu sa se incheie seria cu un oras din Romania? Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Constanta, Cluj, Iasi… oricare. Adica printre cele mai iubite orase chiar nu poate intra si unul de la noi?

Ziarul financiar prezinta o colectie de cataloage pentru scolari extrem de interesante. Intr-unul din cataloage, “Mari Inventii”, sunt prezentate inventii internationale pe scurt, in sistem “stiati ca?”. Era greu sa se puna un capitol sau o macar pagina cu “Mari inventii romanesti”? Un flyer introdus in revista, orice?
Romania Libera are o colectie superb de atlase geografice si istorice. O editie –“Atlasul Romaniei” nu este inclusa. In atlasul istoric nu se pune nici un pic de accent pe istoria romanilor prezentand harti ale vremii care sunt relevante pentru noi, pentru integritatea teritoriala…

Daca editiile astea ar fi prezentate in Germania, in Franta, in SUA sau in Marea Britanie sunt sigura ca ar fi fost considerate un pretext foarte bun sa isi prezinte cauza nationala, valorile statului, valori sociale, sau pur si simplu sa inoculeze o mica doza de mandrie nationala. Noi, insa, ratam orice ocazie de a face putina propaganda. Si ne mai miram ca tineretul nu mai are valori, ca nu suntem mandri ca suntem romani, ca nu avem un comportament social corect. Vedem in alte tari cum societatea este diferita si cum ei sunt civilizati si ne este chiar ciuda ca noi nu suntem asa.

Dar ne mai educa cineva? Adica nu te astepti ca un copil sa vorbeasca corect limba romana daca nu il corectezi cand greseste si daca nu ii dai lectii constante limba romana, pe o perioada lunga si la intervale de timp foarte scurte.

De ce sa ne asteptam de la romani sa se comporte adecvat daca nu ii mai corecteaza nimeni, daca nu ii mai invata nimeni?

Putina propaganda nu ar strica. Dar cate putin, constant si permanent, desigur, focalizata pe valori. Nu cenzura, nu restrictionarea libertatii… doar putina educatie. Credeti ca ne-ar strica?

2 comentarii:

  1. eu as numi-o educatie. educatie in adevaratul sens al cuvantului. dar cine s-o faca? parintii? ei sunt prea ocupati cu alte treburi, nu mai au timp pentru copiii lor. scoala? acolo nu se mai formeaza demult caractere. nici oamenii mari n-au chef de educatie. la televizor vezi ori batai ori politica. ne sfaramam traditiile. ne e rusine sa fim romani. totul e din cauza educatiei proaste. cand lucrurile astea vor fi altfel, ne vom schimba si noi, ca popor...

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Dan,
    Exact de asta am si scris: sunt persoane, institutii, ONG-uri, institutii media, samd care chiar ar putea educa... cand au ocazia sa educe, nu inteleg de ce nu o fac...
    PS: mersi pt comentariu :)

    RăspundețiȘtergere

daca ai o parere, exprima-te